hybridbil

Fordele og ulemper ved hybridbilen

Der er meget at overveje, når du kigger på hybridbil. 

Vi har samlet de væsentligste fordele og ulemper ved hybridbilen. Læs med nedenfor. 

Fordele og ulemper ved en hybridbil

Få dit overblik her og læs detaljerne længere på siden

Fordele ved en hybridbil

Ulemper ved en hybridbil

Fordele ved hybridbiler

Grøn og miljøvenlig

Hybridbilen bruger mindre brændstof og udleder dermed mindre CO2 samt andre partikler. Flere og flere både virksomheder og privatpersoner skeler til de miljø- og klimamæssige konsekvenser ved transport, og her er hybridbilen absolut værd at have med i overvejelserne.

Lang rækkevidde

I modsætning til elbilen har hybridbilen en forbrændingsmotor, der lader batteriet op under kørsel og evt. helt kan overtage fremdriften, når batteriet er tomt. Hybridbilers rækkevidde er altså ikke begrænset på samme måde som elbilernes. 

God brændstoføkonomi

Afhængigt af model kan hybridbilen køre på el alene og/eller elmotoren kan assistere brændstofmotoren, så brændstofforbruget reduceres markant. Du kører altså længere på literen og sparer dermed penge på brændstof.

Ved plugin-hybrider kan du desuden lade bilen eksternt, hvormed behovet for at trække på brændstofmotoren reduceres yderligere, hvilket giver endnu lavere brændstofomkostninger. Til gengæld kommer så naturligvis omkostninger til opladning af bilen, hvilket enten kan køre på din almindelige elregning eller som et fast abonnement.  

Lav grøn afgift på hybridbiler

Som følge af den lave CO2-udledning får du også en lavere grøn ejerafgift på hybridbiler. 

Særligt fradrag på hybridbiler

For at fremme brugen af brændstofbesparende biler er der indført et ekstra bundfradrag, som i 2021 udgør 50.000 kr., som skal tillægges det generelle fradrag for alle biler på 21.700 kr. De første 71.700 kr. af bilens værdi er altså afgiftsfritaget. 

Næsten lydløs kørsel

Kører du på ren el i din hybridbil, er der ingen anden motorstøj end en evt. svag ”summen”. Det er en sand fornøjelse at starte op og trille helt lydløst afsted. 

Afhængigt af kørselsmønster vil bilen dog trække på forbrændingsmotoren, og når denne kører, er der naturligvis motorstøj herfra. Derudover vil der fortsat være vind- og dækstøj som i alle andre biler. 

Ulemper ved hybridbiler

Ydeevne svinger med temperaturen

Du ved nok, at en benzin- eller dieselbil skal arbejde lidt hårdere i koldt vejr og derfor kører lidt kortere på literen. I modsætning hertil er batterier betydeligt mere påvirkelige af temperaturen. 

Med andre ord: Du vil opleve kortere rækkevidde i koldt vejr.

Begrænset udvalg

Selvom hybridteknologien har eksisteret i mange år, er udvalget fortsat begrænset. Det betyder f.eks. at du får vanskeligt ved at finde en stationcar som hybridbil. Markedet for hybrider er dog stærkt stigende og udvalget udvides hele tiden.

Ønsker du eksempelvis en hybridbil med anhængertræk, skal også du være klar over, at udvalget et stærkt begrænset. Mange hybridmodeller kan nemlig slet ikke fås med anhængertræk. Og mange af de modeller, der kan, må kun trække et lille læs.

Begrænsede lademuligheder (plug-in)

Plug-in-hybriderne kan lades eksternt, og her lider de – ligesom de rene elbiler – under en fortsat begrænset ladeinfrastruktur. Ladenettet udbygges dog hele tiden, ligesom der er mulighed for at få installeret en ladeboks derhjemme eller på arbejdspladsen. 

Er dit ladebehov begrænset (bilen kan jo lades med forbrændingsmotoren), kan du vælge ikke at have en ladeløsning og bare nøjes med at lade via en almindelig stikkontakt med et “mormorkabel”, når behovet er der. 

Motorstøj

Når hybridbilen har brug for assistance fra forbrændingsmotoren til opladning af batteriet eller under acceleration og anden spidsbelastning, vil du opleve motorstøj svarende til en benzin- eller dieselbil.

Høj anskaffelsespris

Hybridteknologien er fortsat relativt ny, og produktionsomkostningerne er relativt høje for bilproducenterne. Det medvirker, at en hybridbil typisk er dyrere i anskaffelse end en tilsvarende fossilbil.

Har du spørgsmål til valg af din næste hybridbil?

Vores leasingrådgivere sidder klar til at hjælpe dig. 

Casper Lundmose

Casper Lundmose

Leasingrådgiver

Kim<br> Sørensen

Kim
Sørensen

Leasingrådgiver

Michael Johansen

Michael Johansen

Salgsdirektør

Seneste nyt fra bloggen